20090731

Sadece Tavla Oynamak İstemiştim


Bir süredir bir tavla merakı sardı, bir süre dediğim, bir yıldır gün aşırı oynuyorum(z). Geçen sene vasat bir oyuncu iken şimdi iyi sayılan bir dereceye geldim diyebilirim, bu yazıyı okuyan 0,4 kişinin hepsine sesleniyorum, yeri ve zamanı fark etmez, gelin kapışalım!

Biraz sıkıcı, daha doğrusu daha sıkıcı bilgicikler vereyim. Tavla Fars oyunu, 1400 yıl önceleri bulunmuş. Benim ısrarla öğrenmediğim ve çaba sarfetmediğim sayılar da Farsca. Bazıları Arapça sanıyor fakat değil. Dü-Şeş ve Hep-Yek hariç diğerlerini bilmem, zaten bana fazla gereksiz gelir. Racon falan da anlamam. 4000'den fazla ihtimali olan bu oyun sıkmaz, sadece o.

Tavla erkeğin(en azından Türklerde) bir simgesi aslında, aynı karpuz seçmek gibi. Onda olay, eve avdan yiyecek getirmek, bunda ise rakibi yenmek. İnsanoğlunun doğasında rakip kim olmuştur erkekler için? Bir başka erkek! Ne için rakip olurlar onu söylemeye gerek yok zaten. Ataerkil toplum benim için süresini doldurmuş ve artık kenara atılması gereken bir olgu, fakat bunun oluşmasının da sebepleri var bunu inkar edemem. Bu sebeplerden ikisi karpuz seçmek ve tavla.

1- Erkek, yaşamı boyunca sorumluluk sahibi olmak zorundadır.
2- Erkek, elde etmek istediği şey için çetrefilli koşullardan geçmelidir.

Ben erkeklerin tavlada bu kadar hırs yapmasını da ikinci maddeye bağlıyorum, en azından bir kısmını.

Fakat bir de teknoloji ile insanoğlunun sapkınlıklarının gözümüze daha çok girmesi var. Tavla ile ne alaka diyeceksiniz, evet ne alaka? Bir tavla oyunu indirdim bir süre önce, bazen akşamları takılıyorum, aynı anda ortalama onbin kişi oynuyor, puanınız da var kullanıcınıza ait. Ben bu oyunda birgün bir şey fark ettim, manyağın biri garip bir nick koymuş kendine. Tabiki bizim Türkler(!) bu oyunu başka amaçlar için de kullanmaya başlamışlar. Fakat gerçekten mantığı anlayamadım, hala düşünüyorum ama bir çıkar yol bulamıyorum bu konuyla ilgili. Hani forum olur, sözlük olur, arkadaşlık sitesi olmayıp da birini bulmak için buralara üye olurlar insanlar. Fakat arkadaşlık da değil, doğrudan seks partneri bulmak için online tavla oyununa süper nicklerle üye olmanın mantığını anlayamadım! Buraya sadece ayaküstü gördüğüm bazı kullanıcı adlarını yazıyorum;

kalpsiz_adam
abaza_hakan
AZDIM_M
sekssohbetiM1
zayifsemezM
kralcabbar (bunu sadece komik diye aldım)
KALINVEUZUN7 (zirve)

Yani bu tipler teknoloji sayesinde gözümüze batan bozuk Ar-Ge mahsülleri mi, geyik yapan gençler mi bilmiyorum ama youtube veya böyle bir online oyun server'ı fark etmez, bunlar hep bizden çıkıyor. Benim de akşam canım sıkıldığında girdiğim basit bir tavla oyunu garip bir hal alıyor, düşüncelere sevk ediyor. Halbuki ben sadece tavla oynamak istemiştim.

1 yorum:

bonaventure dedi ki...

tamam kapışalım.